Bu makalede, Microsoft’un Mesajlaşma ve İletişim tarafında ki yeni ürünü olan Exchange Server2010 yapısına geçiş ile ilgili temel işlemlerimizi gerçekleştireceğiz. Geçiş işlemlerine başlamadan önce bazı kuralları bilmemizde fayda var.
Exchange 2003 den Exchange 2007 / 2010 upgrade ( yükseltme ) mümkün olmadığı gibi Exchange2007’den Exchange 2010’a herhangi bir upgrade modeli uygulamak mümkün değildir. Bu işlemi transition yanigeçiş olarak tanımlayacağız.
Her bir sunucu rolleri için geçiş işlemlerine başlamadan önce uygun ön koşullar ( prerequisites ) ve sistem gereksinimlerini ( system requirements ) işletim sistemimizin karşıladığından emin olmalıyız.
Bu gereksinimleri makalede kısmen göstereceğim ancak daha fazla bilgi için aşağıda ki linkleri inceleyebilirsiniz.
Overview of Exchange 2010 Server Roles
Exchange 2010 System Requirements
Eğer, yapıda ki domain controller lar Domain Function Level Windows 2000 mixed mode ise, Windows Server2003 mode yükseltilmelidir.
Yapıda ki tüm Exchange 2007’ler için Service Pack 2 yükseltilmesi yapılmış olmalıdır.
Global Catalog rolüne sahip olan tüm Windows Server 2003’ler için SP2 yükseltilmesi yapılmış olmalıdır
Yukarı da ki gerekisinimleri tamamladıktan sonra geçiş işlemlerine başlayabiliriz.
Yeni bir Windows Server 2008 Standart Edition R2 X64 işletim sistemi kuruyoruz ve var olan AD domainimize üye yapıyoruz.
Var olan AD domainine üye olması şart değildir, ADC üzerine de kurulabilir, DC üzerine de kurulabilir. Microsoft, sistemin sağlıklı çalışması için AD domainine member bir işletim sistemine kurulmasını önerir, makalede anlattığım işletim sistemide , Server 2008 R2 Stnd. X64 ve AD domain üyesidir.
Exchange Server 2010 medyamızı hazırlayarak kuruluma başlayabiliriz.
Şimdi yapacağımız işlemler ise Active Directory ortamının Exchange Server 2010 için hazırlanmasıdır. Bunun için bir kaç komut ile işlemlerimizi gerçekleştireceğiz.
Setup.com /PrepareLegacyExchangePermissions : Eğer organizasyonda bir önceki versiyona sahip ExchangeServer var ise bu komutu çalıştırıyoruz.
Setup.com /PrepareSchema : Exchange Server 2010 kurulumu için schema hazırlanır.
Setup.com /PrepareAD : Global Exchange nesneleri hazırlanır, root etki alanında Exchange Universal Security grupları oluşturulur ve var olan etki alanı Exchange 2010 için hazırlanır.
Setup.com /PrepareDomain (yada PrepareAllDomains) : Exchange Serverlar için bir global grup oluşturur.
Evet hazırlık aşamasında kullanacağımız komutlar yukarıdaki gibidir. Şimdi bunları tek tek kullanarak hazırlık işlemlerimizi tamamlayalım.
Active Directory hazırlık komutumuzun durumu aşağıdaki gibidir;
Schema hazırlık komutumuzun durumu aşağıdaki gibidir;
Legacy Exchange Servers ile ilgili hazırlık komutumuz aşağıdaki gibidir;
Domain için yapılan hazırlık komutu ise aşağıda ki gibidir;
Evet temel hazırlıkları tamamladıktan sonra artık var olan Exchange server organizasyonumuza Exchnage Server2010 kurulumuna geçebiliriz.
Temin etmiş olduğumuz DVD içinden Setup çalıştırıyoruz.
Görüldüğü gibi temel gereksinimler de kurulmuş durumdadır.
Lisans sözleşmesinin Kabul edilmesi…
Exchange Server 2010 kurulum yönteminin belirlenmesi. Görüldüğü gibi iki farklı seçenek mevcuttur. Konu ile ilgili Çözümpark üzerindeki Exchange Server 2010 kurulum makalesini inceleyebilirsiniz. Şimdilik Typical seçerek devam ediyoruz.
Client Access Server için dış domain ayarlarının yapılması.
Exchange Server 2010 Kurulumu yukarıda ki gördüğümüz gibi başarı ile sona erdi.
Exchange 2010 management console u açtık ve düzgün çalıştığını gördük.
Exchange Server 2010 management console da Mailbox kısmına baktığımızda, Exchange 2007 de oluşturulan kullanıcıları aktif olarak görebiliyoruz ve aynı zamanda yönetebiliriz. Eğer geçiş yapacağımız Exchange serversürümü 2003 olsaydı kullanıcılar pasif olacak ve taşıma yapmadan yönetemeyecektik. Yani buna, Exchange 2007mailbox’ları, Exchange 2010 Management Console dan yönetilebilir diyebiliriz.
İkinci makalemizde Milabox’ların taşınması ve diğer işlemlerimizi gerçekleştireceğiz.
En Yeni Yorumlar